Честит Димитровден! Традиции и обичаи на празника

Честит Димитровден! Традиции и обичаи на празника
26 Октомври 2020

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец. Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана и Мита.

Св. Великомъченик Димитрий Мироточец е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди още да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Народният култ към Свети Димитрий го представя като по-голям брат близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката "Свети Георги лято носи, а Свети Димитър - зима." В народния календар празникът на Свети Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Свети Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг.

Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата година: ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Характерно е и гадаене по първия гост, стъпил в дома, добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.

За трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле – с петел ако именикът е мъж, и с кокошка – ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, печени ябълки, тиква.

Прочетете още