Интересни факти за това как ни влияе музиката

Интересни факти за това как ни влияе музиката
13 Януари 2022

Нашият мозък възприема неща, които не можем да разберем. Помним подробности, забелязваме детайли, които не само не сме си поставили за цел, но и сякаш съвсем несъзнателно съхраняваме в паметта.
Редица изследвания проследяват как мозъкът ни реагира на музиката. Тези факти ще ви дадат идея колко сложно нещо е музиката и как бива възприета от мозъка ни. А може би има някаква божествена връзка между нас, хората и... музиката!

Усещането на изтръпване по кожата, което получаваме, когато слушаме приятна музика, е причинено от отделяното на допамин от мозъка

Отделянето на допамин от мозъка е свързано с мотивацията, приятните емоции и силното желание да направим нещо (обикновено хубаво). Също така, допаминът е виновникът и за пристрастяването към различни неща. Хубавата музика винаги е била важна за хората. Причината е, че тя въздейства на дълбоко емоционално ниво: помага ни да се справим с душевни терзания, физически травми и да открием себе си. Музиката е лечител, няма как да го отречем.

Музикална носталгия или защо обичаме толкова музиката от тийн годините си

Изследователи са открили доказателства, които сочат, че мозъкът ни прави връзка с музиката, която сме слушали като тийнейджъри по-силно отколкото някога ще ни свърже с нещо, което сме или някога ще слушаме като вече пораснали индивиди. С други думи - музикална носталгия. Тази непропорционална сила над нашите емоции е невронна команда и без значение дали вкусът ти към музика се е променил, никога няма ти писнат песните, които си слушал в рамките на своето юношество.

Няколко са дейностите, които ангажират изцяло мозъка, и музиката е една от тях

Научно изследване проследява какво се случва в главите на няколко души, докато слушат музика и установило, че тя е достигнала до нива и сфери от мозъка, които нищо друго не е ангажирало преди това. Според учените, музиката може да активира емоционални, моторни и креативни дялове на мозъка.

Сърдечният ни ритъм се нагажда спрямо този на музиката, която слушаме...

Човешкият мозък е способен да различава музиката от речта или други звуци, възприемайки я по специален начин. Преди половин век изследователи откриват, че човек възприема музиката не с лявото полукълбо, като речта, а с дясното. Бива доказано и, че сърдечно-съдовата система улавя звука и го интерпретира посвоему, като така влияе на физическите ни показатели. А шведски психолози установили, че пеенето заедно с други хора „синхронизира“ пулса им.

Прочетете още