Как се празнува Великден по света и у нас

Как се празнува Великден по света и у нас
29 Април 2021

Възкресение Христово се празнува различно по света. В България на Великден трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци. Един от най-веселите ритуали е боядисването на яйцата, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден. Второто яйце – също червено – се оставя в църквата след литургия в нощта срещу празника. Чукането с шарени яйца пък символизира новия живот, който е скрит вътре в тях. Чрез този ритуал обикновените хора още веднъж изразяват надеждите си за здраве, късмет, благоденствие и щастие. Само най-силното яйце бива запазено като символ на здраве и сила. Вярва се, че притежателят на "бияча" победител ще бъде най-здрав и силен през следващата година.

Интересно ли ви е да разберете какви традиции имат другите народи?! Ето как почитат Великден в някои държави по света:

Австралия

Великденското меню включва печено овнешко, говеждо или пилешко със зеленчуци. Популярни са и кръглите кифлички със стафиди. Австралийците ги хапват сутринта преди да отидат на църква. Обичайно е на Великден много семейства да излизат сред природата.

Германия

Всяка провинция в Германия  празнува по различен начин. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени подобно на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци. В северните части на Германия се палят великденски огньове или се прави великденско колело. Това е колело от дъбово дърво, запълнено със съчки и слама, което се запалва и се търкулва по подходящ склон. Ако успешно стигне до долу, това е знак за добра реколта.

Италия 

Великден италианците празнуват с приятели. На Велики понеделник те устройват пикник. Дори и да се лее дъжд, той не се отменя. Празненствата са доста пищни. В Ломбардия пекат хляб във формата на гълъб, наричат го la colomba. Популярна е и баницата, приготвена с 33 пласта тънко тесто - всеки символизира година от живота на Исус. Шоколадовите великденски яйца пък са увити в гланцова хартия и пълни с изненади. В много италиански села и градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания.

Франция 

В град Фо, който се намира в Южна Франция в понеделник на Великден се прави гигантски омлет в центъра на града. Той съдържа 4 500 яйца и стига за 1000 души. Говори се, че всичко започнало, когато Наполеон и неговата армия спрели в града по време на поход и местните ги гостили с яйца. Той харесал яйцата и поръчал на жителите да направят голям омлет за армията на следващия ден.

Румъния

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нашия. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като "пасха", чиято форма символизира гроба на Исус. В реката се хвърлят черупки на яйца, за да дойде празника. В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта е великденската литургия. В църквата се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

Швеция

В Швеция Великден не е толкова голям празник, колкото Коледа, но в училищата тържествата започват седмица преди настъпването му. Децата и учителите им си припомнят историята на възкръсването на Христос. Хората украсяват жилищата си в жълто, зелено и бяло. Поставят в домовете си и фигурки на пиленца с цветни пера. Типична за скандинавските държави е Великденската вещица, която летейки в небесата на своята метла, с лъскав чайник в ръка поздравява всички за празника.

Чехия и Словакия

Тук имат традиция подобна на "сурвакането". Мъжете сурвакат жените с клонки, украсени с панделки. Счита се, че смисълът на ритуала е, да се предаде плодородието от първите цъфнали пролетни дръвчета на жените.

САЩ

В САЩ за празника всеки трябва да има нови дрехи. Ако човек няма пари, е задължително поне да си купи ръкавици. Доста популярна е играта -"търкаляне на великденско яйце с лъжица". Малчуганите се състезават кой ще закара по-далече своето. От 130 години насам най-голямото съревнование обаче става на поляната пред Белия дом. Стотици деца пристигат там с кошници, пълни с шарени яйца.

Прочетете още