Колко струва щастието? Учени се опитват да отговорят на този въпрос

Колко струва щастието? Учени се опитват да отговорят на този въпрос
16 Януари 2021

Всеки е чувал максимата "Щастието не е в парите". Според социолози обаче тя не работи. Щастието също има цена, казват те. Американски учени са стигнали до извода, че чувството за благополучие се увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек. Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни граждани. Резултатите показват, че щастието им нараства с увеличаването на доходите в домакинството.

Според предишни изследвания това е вярно само до определено покачване на доходите. Само преди няколко години, изследователи от университета в Мичиган твърдяха, че 93 310 долара годишен доход е нужен за да се чувства човек абсолютно щастлив. Новите резултати показват, че такава граница няма. По-високите доходи дават на хората по-голямо чувство за контрол над живота им и това ги прави по-щастливи.

Неотдавна изследователи от университета Пардю пък обявиха, че от 60 000 долара до 75 000 долара годишни доходи са идеални за емоционалното благополучие. Те използваха за анализа си данни от анкета на Gallup International сред над 1,7 милиона души от 164 държави.

Прочетете още