Любопитни факти за парите

Любопитни факти за парите
10 Април 2019

Известна сентенция гласи, че парите не могат да купят щастие, но е добре да ги имаме, нали? Знаем ли откъде обаче произлизат хартиените пари, кои са най-разпространените банкноти в света и каква е истината относно израза „мръсни пари“? Ето няколко интересни факта, свързани с парите, ĸoитo може и да не са ви известни:

Първите хартиени пари

Първите хартиени пари се появяват в Китай през VII век. В Европа това се случва доста по-късно – чак през 1660 година, когато шведската банка Стокхолмс Банк ги пуска в обръщение.

Първата българска банкнота

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лева, а върху нея има воден знак на БНБ, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб

Най-използваните банкноти в САЩ

В САЩ най-използвани са банкнотите от 1 и 20 долара, докато в света това са 100 доларовите банкноти. А знаете ли, че знакът „$“ е създаден през 1788 година от бизнесмена Оливър Полък.

В Япония „перат“ парите в банкомат

През средата на 90-те години на ХХ век японска фирма е изобретила банкомат, в които „изпират“ парите, преди да бъдат изтеглени. В него притискат парите между ролките на висока температура, като по този начин убиват бактериите от банкнотите.

Най-мръсното нещо са парите

Изследвания показват, че най-мръсното нещо са парите и то в буквалния смисъл. По повърхността им живеят вируси и микроби, които издържат до 48 часа. И не само това – проучване от 2009 показва, че по 90% от американските долари има следи от наркотици. Учените са направили експеримент с банкноти от 30 града в САЩ, Канада, Япония, Китай и Бразилия. 90% от американските долари са били покрити с хероин, морфин, метамфетамин и кокаин.

Най-голямата банкнота в света

Най-голямата банкнота в света е банкнотата 100 хиляди филипински песо. Тя е по-голяма от лист А4 и е записана в Книгата на рекордите „Гинес“.

Прочетете още