Милиардер раздава 9 милиона долара, за да разбере дали парите ще направят хората по-щастливи

Милиардер раздава 9 милиона долара, за да разбере дали парите ще направят хората по-щастливи
9 Януари 2020

Японският милиардер Юсаку Маедзава раздава на последователите си в Twitter 9 милиона долара като така цели да провери, дали парите ще направят хората по-щастливи. Той определя инициативата си като „социален експеримент“.

Юсаку Маедзава ще даде по един милион йени (9000 долара) на 1000 свои последователи на случаен принцип измежду хората, които са препредали негово съобщение в Twitter от 1 януари.

Милиардерът е известен с големите си покупки на произведения на изкуството и на спортни автомобили, но също така и със склонността си да размишлява по идеи като свят без „финикийски знаци“. Той свърза раздаването на парите с идеята за базов доход или теорията за осигуряване на периодични, безусловни плащания на всички граждани, която набра инерция в някои политически кръгове.

Маедзава посочва, че тъй като има парите и свободното време да направи такива плащания, той изпитва нужда да експериментира и да събуди по-голям дебат по темата в Япония. Ще очакваме и заключението му след оползотворяването на средствата от участниците в експеримента.

Прочетете още