На 6 август Православната църква чества един от най-светлите празници - Преображение

На 6 август Православната църква чества един от най-светлите празници - Преображение
6 Август 2019

На 6 август Българската Православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне. Празникът е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан.

Според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. За всички вярващи християни Преображение Господне е свързано с надеждата за промяна към по-добро.

Според народния календар днес настъпва и трайно преобразяване в природата – дните видимо намаляват. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби.

Има вярвания, че на този ден небето се отваря и желанията се сбъдват. Ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае.

Прочетете още