Напусна ни Ваня Костова - една от легендите на "Тоника"

Напусна ни Ваня Костова - една от легендите на
6 Май 2021

Отиде си звездата на българската естрада Ваня Костова.

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Завършва Българската държавна консерватория в класа на Георги Кордов. Започва професионалната си дейност в "Тоника СВ" през 1980, като първата ѝ песен с обичаната вокална група е "Приятели", по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели конкурса "Мелодия на годината".

През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен "Приятели". Ваня Костова се превръща в солист на състава и песни от този период като "Аз и моето момиче", "Като сън", "Конче мое", "Къде си", "Вместо сбогом", "Ако те има" допринасят за нейната популярност. През 1983 г. "Тоника СВ" издават втория си албум "Мария", в който Ваня има седем солови песни - едноименният сингъл, "Цвете за обич", "За старата любов", "Малайка", "Старата игра", "О маляо" и "Мандолината". Групата е на върха на славата си и прави над 350 концерта годишно. През 1985 г. "Тоника СВ" издават третия си албум "Обич". Там песните, изпяти от Ваня Костова, са "Обич", "Звезда", "Казваха ми" и "За старата любов".

След това тя започва самостоятелната си кариера с песни като "Черен кон, не умирай върху белия сняг", "Лятото" - дует с композитора Стефан Димитров, "Искам да ти кажа", "Звезда". През 1987 г. тя издава първия си самостоятелен албум, запис от неин концерт в НДК. В края на 1991 г. реализира втория си албум "Рождество" с хитове "Рождество", "Нека бъда твоята есен" и "Закъснялата любов", "Вишна", "Дом от мечти" и "Любовта, която ни спаси". Нейната песен "Звезди в моята нощ" по стихове на Петя Дубарова получава І-ва награда на "Бургас и морето" - 1998. Мечтата ѝ е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. От 2004 г., освен самостоятелно, се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

Поклон пред паметта ѝ!

Прочетете още