Носия на 125 години в новия видеоклип на Ана-Мария „Шопска сватба“

Носия на 125 години в новия видеоклип на Ана-Мария „Шопска сватба“
16 Април 2024

Шопска сватба“ е новият видеоклип на Ана-Мария, в който тя за няколко минути ни разказва как в миналото е протичала традиционната сватба в този регион на България.

Интересното е, че булката в лентата е облечена с автентична носия от миналото. Тя е принадлежала лично на бабата на Ана-Мария и е извезана около 1900 г. на миналия век.

„Съхранявам тази носия много ревностно, защото за мен тя е свещена връзка с моите корени, с моите предци. Първите си уроци по пеене получавам именно от моята баба Мира,  която също е певица и пее в дует в спектаклите на Никола Анастасов.“, разказва талантливата фолклорна изпълнителка. „Записах песента още преди 17 години, тя е от репертоара на Павлина Горчева. Но реших сега да представя моя нов прочит, защото смятам, че тогава фолклорът не вълнуваше хората толкова, колкото сега.“ споделя Ана-Мария. „Изпълнението на акордеон е на Митко Балджиев, като за съжаление това е последното му свирене, тъй като няколко дни след това музикантът напусна този свят.“, разказва още тя.

Песента „Шопска сватба“ е висш пилотаж за вокално изпълнение и малко от певиците посягат към нея и към бавни шопски песни като цяло. Орнаментиката е трудна, а текстът задължително трябва да се преживее, за да докосне слушателя. „Вярвам, че аз съм се справила и че песента и клипът ще донесат много истински емоции на ценителите на нашия фолклор!“, откровена е изпълнителката, която преди няколко месеца развълнува меломаните със своя въздействащ прочит на „Я кажи ми, облаче ле бяло“.

Лентата е снимана в китното село Габра до Елин Пелин. Участие вземат и танцьорите от ТК „Витоша“, които също са облечени с автентични стари носии.

Прочетете още