Роботи ще помагат на пътниците в токийското метро

Роботи ще помагат на пътниците в токийското метро
12 Октомври 2018

Роботите все повече навлизат във всички аспекти от живота и ежедневието на човека. Администрацията на японската столица реши да проведе практически експеримент за интензивно използване на роботи в общинското метро, включително и в системите за сигурност. В рамките на три месеца от края на ноември експериментът ще се проведе на шест станции на метрото в града.

Роботите ще бъдат използвани главно за информиране на пътниците за маршрутите, местоположението на изходите, местата за оказване на първа помощ, полицейските управления и др. Планира се също на станциите да се внедрят самоходни устройства, които ще бъдат програмирани да търсят подозрителни обекти и да изпълняват други функции, за да поддържат услугите за сигурност.

Въвеждането на тези или подобни роботи, има за цел да запълни нарастващия недостиг на работници в метрото. Резултатите от текущия експеримент ще бъдат използвани за разработването и модифицирането на роботи, които скоро ще бъдат използвани в метрото за постоянно.

Също така, още през 2017-а, в столицата на Япония навлезна и използването на роботи детегледачки. Те разпознават децата, разговорят с тях, мерят пулса и температурата им. Умната машина-детегледачка беше пусната в употреба в голяма част от детските градини в Токио.

Япония се сблъсква и с проблема на бързо застаряващото население, а инвестициите в промишлени роботи неотклонно нарастват. Роботите все по-често заменят хората в хотели, магазини, застрахователни компании и в други сфери от икономиката.

Прочетете още