Спасовден е!

Спасовден е!
28 Май 2020

Българската православна църква отбелязва днес Възнесение Господне! Празникът се нарича още Възнесение Христово или Спасовден. На този светъл християнски празник имен ден празнуват всички, носещи имената Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир.

Наименованието Спасовден идва именно от спасението на душата на Христос точно на 40-тия ден след Възкресението, когато душата на Иисус се възкачва на небето. Паралелно с това християнско схващане за спасението на духа, съществува и още едно вярване, което приписва спасителна сила на този специален ден.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, Иисус Христос се среща с учениците си в продължение на 40 дни, за да им разказва за Небесното царство. На 40-тия ден той се възкачва на небето и изпраща на своите чада Светия дух, като не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Празникът се чества още от 4-5 век и е залегнал дълбоко в християнските традиции. Поверието гласи, че ако на Спасовден вали обилен дъжд, годината ще е плодородна, а посевите – буйни и благодатни.

Спасовден е считан за професонален празник на всички хлебопроизводители и сладкари, както и на шофьорите.

Прочетете още