13 ноември – Световен ден на добротата

13 ноември – Световен ден на добротата
13 Ноември 2020

Днес се отбелязва Световният ден на добротата (World Kindness Day). На 13 ноември през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ. Този ден специално се отбелязва в Канада, Япония , Австралия, Нигерия и Саудитска Арабия, а през последните няколко години все по-голяма популярност придобива и в Индия, Италия, Сингапур и Великобритания.

Доброто е искрицата божественост, заложена у всеки един човек. Доброто е птицата, полетът на душата. Копнежът по красивото и любовта. Доброто е Силата. Светлината. Доброто не е качество. То е състояние. Мъдрост. Еманация на духа. Същността, която съчетава множество и неизброими добродетели. Доброто не се измерва с интелект, образование, умения или положение в обществото. Доброто е съизмеримо единствено с Благородството, Вярата и Любовта. Доброто е... Мъдростта на Душата и Дългът на Сърцето.

Колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме, показват изследванията на психолози от Япония и САЩ. Хората, които ежедневно показват своята благодарност, нежност и други положителни чувства към другите, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония, твърдят учени.

На 13 ноември се отбелязва и Международния ден на незрящите. Датата е избрана защото е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи. Международният ден на незрящите е обявен от ООН през 1946 г.

Двата дни са съвместени на една дата, защото са свързани помежду си. Слепите се нуждаят от подкрепата на зрящите, а добрите хора изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се.

Прочетете още