Цветница е! Ето кои празнуват днес и какви са обичаите

Цветница е! Ето кои празнуват днес и какви са обичаите
21 Април 2019

Цветница е празникът на цветята. Отбелязва се в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден както от православната църква, така и от католици и протестанти. Денят е познат още с имената Връбница, Цветна неделя и Куклин ден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Според българските обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Цвета, Цветанка, Цветелина, Цветина, Цветан, Цена, Цено, Камелия, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Иглика, Маргарита, Малина, Невена, Теменуга, Теменужка, Ягода, Ясен, Явор и др.

Празникът на цветята се свързва с библейската история за влизането на Христос в Йерусалим в дните преди Пасха, когато хората го посрещат, като хвърлят в краката му маслинови и лаврови клонки. Традицията обаче се е изменила и днес се използват върбови клонки, които се откъсват на Лазаровден и се носят в църквата, за да бъдат благословени. От църквата освен върба се взимат и цветя, които след като свещеникът е благословил, се носят у дома и се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец и се слага на входната врата, за да пази хората от злото.

Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба. Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и е посветена на страданията на Исус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.

Честит празник и честит имен ден на всички с цветни имена!

Прочетете още