Учени: Мозъкът ни работи най-добре през есента

Учени: Мозъкът ни работи най-добре през есента
2 Октомври 2019

Физическата сила на човек може да варира от сезон до сезон, но пикът на когнитивната активност е през есента. Това показват резултатите от проучване на учени от САЩ, Канада, Франция и Израел. Те са провели тестове сред 3500 души. Резултатите показват, че мозъкът им е достигнал максимално ниво на работа някъде в края на лятото и началото на есента. Причина за това са фактори като светлината, температурата, нивата на хормоните или нивата на витамин D.

Данните от изследването са показали и още един интересен факт – хората, участвали в него през студените месеци, са били с 30% по-склонни към деменция или когнитивно увреждане. Учените твърдят, че резултатите могат да помогнат да се предотврати или поне да се намали развитието на болестта на Алцхаймер.

Ето още няколко интересни факта за човешкия мозък, за които може би не подозирате:

► Информацията в мозъка преминава през различни видове неврони с различна скорост от 1,5 км в час до 440 км в час.

► Мозъкът произвежда невероятно количество енергия. Спящата мозъчна енергия може да запали 25-ватова крушка.

► Разликите в мозъка между половете са противоречиви, но според едно проучване от 2014 г., публикувано в списанието Neuroscience, мозъкът е повече при жените.

► Мозъкът няма рецептори за болка. Ето защо неврохирурзите могат да извършват операции без да е необходима анестезия.

► Дори и изморен, мозъкът може да е продуктивен. Някои експерти твърдят, че през деня в мозъка на човек прескачат около 70 хил. мисли.

Прочетете още