Василиа Петрова с първа тракийска песен

Василиа Петрова с първа тракийска песен
17 Ноември 2022

Василиа Петрова направи изненадваща премиера на първата си тракийска песен „Славей българка“. Младата изпълнителка на Ара Мюзик залага на авторска песен, без самата тя да взима участие в създаването ѝ.

Всъщност талантливата Василиа Петрова и преди е изпълнявала песни от тракийската фолклорна област. Още като дете, когато започва да взима участия по различни престижни конкурси, се изявява основно с тракийски песни и печели най-големите награди. Тогава журиращите ѝ слагат прозвището „тракийския славей“. В последствие тя започва да изпълнява македонски песни и открива, че те са нейната сила.

За „Славей българка“ тя се доверява изцяло на Димитър Милев. С него се запознава чрез фолклорния изпълнител Хамид Имамски. Имат съвместни участия и в последствие тя се обръща към него с молбата да направи аранжимент на песен по нейна музика и текст “Момци лъгам”, която беше част от рецитала ѝ на фестивала „Пирин Фолк“ 2021. След това Василиа се чувства сигурна и му се доверява да напише авторска песен за нея.

„Още, когато чух за първи път мелодията на „Славей българка“, се влюбих в нея. Знаех, че това е моята песен. Месец по-късно Полина Дакова създаде прекрасния текст и аз имах само някои дребни корекции по него. Тогава записах песента на един дъх в студиото на Димитър Милев в Пловдив.“, каза талантливата изпълнителка.

Видеото е заснето на три емблематични локации – Асеновата крепост, Бачковския манастир и Роженския манастир.

„Идеята за тези три прекрасни кътчета от нашата родина беше на режисьора Ненчо Касъмов, за което много му благодаря. Възпявам красотата на българката на фона на тези толкова красиви гледки и места, които предизвикват вълнения в душата на всеки българин“, сподели още Василиа Петова.

За хореографията са се погрижили ТФ „Македонска хубост“ от град Сандански.

За стилната си визия певицата се доверява на дизайнерката Николета Палакарчева от VEZE, които комбинират съвременния градски дизайн с ръчно извезаните народни шевици.

Видеоклипът „Славей българка“ може да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ и Фен ТВ, както и в YouTube:

Прочетете още