Възрастовата разлика между съпрузите оказва влияние върху продължителността на живота

Възрастовата разлика между съпрузите оказва влияние върху продължителността на живота
10 Октомври 2019

Германски учени от института за демографски изследвания към университета Росток са категорични, че възрастовата разлика между брачните партньори оказва влияние върху продължителността на живота и здравословното им състояние. Според резултатите от научното изследване, публикувано в списание Demography, бракът с по-млада жена подобрява здравето на мъжа и удължава живота му. За жените, които имат голяма възрастова разлика със съпрузите си, обаче, резултатите не са оптимистични. Учените отбелязват, че при тях се наблюдават повече здравословни проблеми и съответно по-висока преждевременна смъртност.

Получените данни потвърждават резултатите от предишни изследвания, че мъжете, чийто жени са по-млади от тях, се радват на по-дълъг живот.

Логична била и обратната хипотезата, че жените с по-млади партньори също имат по-голяма продължителност на живота. Въпреки това, проучването категорично показало, че колкото по-голяма е възрастовата разлика между съпрузите, толкова повече здравословни проблеми се наблюдават при жените. Освен това, не била регистрирана зависимост от това дали съпругата е по-млада или по-възрастна.

От гледна точка продължителност на живот, изборът за мъжете е ясен, обясняват учените: колкото по-млада е съпругата толкова по-добре. Рискът от преждевременна смърт при мъже, които са от 8 до12 години по-възрастни от жените си е с 11% по-нисък, отколкото при тези, които са на еднаква възраст с партньорките си. И обратно – тези, които са по-млади от съпругите си са със значително повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Базирайки се на данните, събрани от повече от 2 милиона съпружески двойки, учените обобщили, че най-правилния от гледна точка на здравето, избор за жените е да се омъжат за свой връстник. Оказало се, че ако мъжът е по-възрастен, това съкращава живoта на жената, а ако е по-млад от нея - това също разклаща здравословното й състояние, защото често е подложена на социален натиск, което повишава нивото на стреса и понижава качеството на живота й.

Резултатите от проучванията доказват, че дамите, омъжени за 8-10 години по-възрастен съпруг, са с 20% по-висок риск от сърдечносъдови инциденти.

Въпреки, че това изследване показва връзката между брака и продължителността на живота, авторите подчертават, че като цяло трайното обвързване има положителен здравословен и психологичен ефект и върху двамата партньори.

Прочетете още