Започна кинофестивалът в Кан - 21 филма ще се борят за Златната палма

Започна кинофестивалът в Кан - 21 филма ще се борят за Златната палма
15 Май 2019

Ежегодният международен филмов фестивал в Кан стартира. Редица световни звезди минаха по червения килим. Режисьорите Педро Алмодовар, Терънс Малик, актьорите Леонардо ди Каприо, Брад Пит, музикантите Елтън Джон, Иги Поп, футболистът Диего Марадона са само част от имената, които дойдоха на откриването на кинофестивала. Тазгодишното му 72-ро издание е привлякло известни личности от света на киното, свързани по-специално с включените в конкурсната програма 21 филма. Те ще бъдат оценявани от жури, председателствано от мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту.

Куентин Тарантино ще участва със свой филм в конкурсната програма в Кан 25 години след представянето на "Криминале" като тази година култовият режисьор ще покаже един от най-очакваните филми за 2019-а "Имало едно време в Холивуд". 9-тата лента на гениалния режисьор е с доста впечатляващ каст, а именно: Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Марго Роби, Тим Рот, Кърт Ръсел, Майкъл Медсън и Ал Пачино, което допълнително засилва интереса към филма.

Ален Делон ще получи почетна "Златна палма". "Това е жива легенда, световна икона", заяви директорът на фестивала в Кан Тери Фремо, обявявайки решението на журито да присъди отличието на Делон.

Снимка: www.facebook.com/Festival de Cannes

Боно от U2 ще пристигне за прожекцията на документалния филм "5B", който е насочен за борбата срещу СПИН и разказва за отделение в Общата болница в Сан Франциско, което първо в САЩ започва да лекува болни от СПИН.

Елтън Джон ще пристигне за представянето на биографичния филм за него "Рокетмен" на режисьора Декстър Флечър. Лентата ще бъде показана за първи път пред публика именно на международния филмов фестивал. Прожекцията на "Рокетмен" ще се състои на 16-и май, а официалната премиера по кината е на 31-и май.

Кинофестивалът, на който се присъжда престижната награда "Златна палма" ще продължи до 25 май.

Прочетете още