Жените са по-податливи на депресия от мъжете

Жените са по-податливи на депресия от мъжете
11 Октомври 2019

По повод вчерашния Световен ден на психичното здраве, който се отбелязва всяка година на 10 октомври, Световната здравна организация алармира, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен мащаб са депресивните състояния и психичните разстройства.

Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 година да се губят всяка година, поради психични заболявания.

“Най-честата причина за нетрудоспособност в света са депресивните разстройства, като във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Преди четиридесет години това беше болест на средната възраст и засягаше хора около 40-50 годишна възраст. Сега обикновено започва между 20-30 годишна възраст. Жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете, като имате предвид, че ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства. Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации. На практика това може да е всеки един от нас. Невинаги хората осъзнават навреме, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес, че са застрашени от “прегаряне” и че имат нужда от помощ”, обяснява клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки.

Американската психиатрична асоциация определя, че сред симптоматиката на депресивните епизоди са поне две седмици на депресивно настроение или загуба на интерес или желание за извършване на рутинни ежедневни или професионални дейности, както и още симптоми като: проблеми със съня (трудно заспиване или прекалено много сън), промени в теглото и намаляване или увеличаване на апетита, намалена енергия или хронична умора, трудности с концентрирането и вземането на решения, негативни мисли.

Физиолози от Мичиганския държавен университет пък се опитаха да обяснят защо жените страдат от депресия почти два пъти повече от мъжете. За целта се изучавали мозъка на мишки - самци и самки по време на стрес, пише Medical Xpress. Активността на клетките хипокампуса (vHPC-NAc), участващи в механизма на формиране на емоциите се контролират от тестостерона. В стресова ситуация активността на тези зони при самците била по-ниска, отколкото при самките. При понижаване на тестростерона самците започнали да се тревожат и показвали депресивно поведение, а при повишаването на хормона при самките те ставали по-малко податливи на стрес.

Прочетете още